fbpx

Deser ananasowy z kokosem

- Brak komentarzy

Potrzebne będą

proporcje podane na jedną porcję

  • plaster ananasa
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru
  • łyżka kokosu
  • czekolada płynna (przepis poniżej)
  • biszkopt do przystrojenia
  • gałka lodów
  • uprażony sezam
  • pół banana

 

Kolejność czynności

1. Wykrawamy plaster ananasa o grubości 1 cm
2. Na rozgrzaną patelnie nalewamy łyżkę oleju i łyżkę cukru, a na to plaster ananasa
3. Kilka minut obsmażamy
4. Po kilku minutach obracamy i posypujemy płaską łyżką wiórków kokosowych
5. Ananas jest gotowy gdy zmięknie i stanie się złocisto brązowy
6. Podawaj z lodami i polany czekoladą
7. świetnie smakuje z prażonym sezamem, przystrojony sezamem

Płynna zekolada "pod ręką"

Oto prosty sposób na to, by mieć płynną czekoladę zawsze pod ręką.
Wyjmujesz taki (zawsze gotowy do użycia) kubeczek z czekoladą, podgrzewasz i dekorujesz potrawę.
Fajne, nie? 🙂

U mnie sprawdza się koncertowo!

Ważne przy czekoladie!

1. czekoladę należy roztapiać w kąpieli wodnej
2 dobrze obrazuje to film pt. "czekolada w kąpieli"
3. pamiętaj, by jej nie przegrzać! temperatura tylko trochę wyższa, niż temperatura ciała
4. gdy zgęstnieje, rozcieńcz ją dolewając łyżkę dobrego oleju

Uwagi:

  • możesz użyć ulubiony smak lodów
  • bez sezamu deser też będzie smaczny
  • kokos radzę zachować w przepisie
  • kształt biszkoptów jest obojętny
  • układaj na talerzu obraz, bo oczy też jedzą
  • gdy PRZEGRZEJESZ CZEKOLADĘ i zrobią się w niej krupy, to już po czekoladzie - wyrzuć ją, nie da się jej "odzyskać"

Dodaj komentarz