
O wyborze serca lokalu gastronomicznego, czyli o ekspresie do parzenia kawy. Po mojemu, prywatnie i z przykładami.
Miałam tych ekspresów sporo, jak i młynków i o nich opowiadam. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie "pochwaliła się" własnymi błędami. Opowiadam o drogim ciulstwie, który to zakup głupio popełniłam. Również o tym, że warto dbać o ten sprzęt codziennie i regularnie. Więcej w skrócie pod plejerem. Zajrzyj i słuchaj tego, co dotyczy Ciebie 😉
Odcinek nagrywałam, nim do głowy wpadł mi pomysł tworzenia kursów.
Spis tematów poruszanych w odcinku:
czas/temat:
>>grupa GASTROFILI na fejsbuku<<
01:15 dlaczego wybór serca lokalu jest ważny?
02:30 jak wybrać kawę? (dobre ziarno, smak, moc)
05:00 jaki młynek do kawy?
15:20 o uzdatnianiu wody - ważne!
23:30 mówię o codziennej toalecie ekspresu (pielęgnacja i odpowiednia chemia)
31:00 no i wreszcie wybór ekspresu
- jedno, czy dwugrupowy?
- automat, czy maual?
- czym się kierować?
43:30 o stresie, który towarzyszy pracy gastronoma
47:00 o poniższym ekspresie "cycku"
polecieliśmy na tak zwany "wygląd"
ech... zobacz filmik, jaka oprawa!
Przykładowa chemia do pielęgnacji ekspresu:
proszek do czyszczenia ekspresu
- manetek
- dysz
- instalacji wewnętrznej
źródło: https://filtreo.pl/
nabłyszczacz do nierdzewki
źródło: https://sklep.technica.pl/
szczoteczka do czyszczenia grupy ekspresu
kup od razu ze trzy, bo się zużywają, jak szczoteczka do zębów 🙂
i gubią, niestety
źródło: https://www.konesso.pl/
Dodaj komentarz