fbpx

Ekspres do kawy – jaki wybrać? podcast nr 5

- Brak komentarzy
porady gastronomiczne dla gastronomów i nie tylko

O wyborze serca lokalu gastronomicznego, czyli o ekspresie do parzenia kawy. Po mojemu, prywatnie i z przykładami.
Miałam tych ekspresów sporo, jak i młynków i o nich opowiadam. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie "pochwaliła się" własnymi błędami. Opowiadam o drogim ciulstwie, który to zakup głupio popełniłam. Również o tym, że warto dbać o ten sprzęt codziennie i regularnie. Więcej w skrócie pod plejerem. Zajrzyj i słuchaj tego, co dotyczy Ciebie 😉

Odcinek nagrywałam, nim do głowy wpadł mi pomysł tworzenia kursów.

Spis tematów poruszanych w odcinku:

czas/temat:

>>grupa GASTROFILI na fejsbuku<<

01:15 dlaczego wybór serca lokalu jest ważny?

02:30 jak wybrać kawę? (dobre ziarno, smak, moc)

05:00 jaki młynek do kawy?

15:20 o uzdatnianiu wody - ważne!

23:30 mówię o codziennej toalecie ekspresu (pielęgnacja i odpowiednia chemia)

31:00 no i wreszcie wybór ekspresu

- jedno, czy dwugrupowy?
- automat, czy maual?
- czym się kierować?

43:30 o stresie, który towarzyszy pracy gastronoma

47:00 o poniższym ekspresie "cycku"
polecieliśmy na tak zwany "wygląd"
ech... zobacz filmik, jaka oprawa!

 

piękny ekspres - za drogi - niepraktyczny - więcej w filmie pod spodem

 

 

Przykładowa chemia do pielęgnacji ekspresu:

 

 

 

proszek do czyszczenia ekspresu
- manetek
- dysz
- instalacji wewnętrznej

źródło: https://filtreo.pl/

 

 

 

 

 

 

 

nabłyszczacz do nierdzewki

źródło: https://sklep.technica.pl/

 

 

 

 

 

 

 

 

szczoteczka do czyszczenia grupy ekspresu
kup od razu ze trzy, bo się zużywają, jak szczoteczka do zębów 🙂
i gubią, niestety

źródło: https://www.konesso.pl/

Dodaj komentarz