fbpx

Hamburger – przepis

- 3 komentarze
hamburger w domu - jak zrobić?

Do hamburgera potrzebne będą:

- mięso drobiowe przygotowane według przepisu poniżej
- bułki do hamburgerów (lub Twoje ulubione)
- ser żółty
- pomidor
- ogórek (kiszony, świeży, bądź konserwowy)
- cebula
- sałata
- keczup, majonez i musztarda
- świeżo mielony pieprz
- pół arkusza (lub pas) papieru do pieczenia

Przepis na 0,5 kg mięsa

1. mięso wrzucić do miski
2. pieczywo namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć
3. wrzucić do mięsa razem z jajkiem, pietruszką
4. cebulę poszatkować w kostkę i dodać
5. 1/2 łyżeczka pieprzu i 1 łyżeczka soli
6. wymieszać i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce

Sos czosnkowy

- opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek.
Dosól, popieprz i gotowe.
Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.

Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają  mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.

Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma tydzień.

Dobry hamburger, to majstersztyk.

pyszny hamburger domowyTo kompozycja bułki o odpowiednim smaku i miękkości.
Równie ważny jest bilans smaków warzyw i sosów.
Mięso (bądź nie mięso), to "gwóźdź" programu.
Niczego nie może być za dużo, ani za mało.

Zacznijmy od bułki

To w niej mamy zamknąć pyszną zawartość, więc nie może być jakakolwiek.
I teraz jest kilka szkół, mówiących o tym, że:

Bułka ma być zwykła, pszenna, jasna.

Hamburgerownie mają swoich dostawców pieczywa i jedynie podgrzewają bułkę, tuż przed włożeniem do niej wsadu.
Jane można tak, gdy jesteś lokalem, który opiera się na hamburgerach.

W lokalu używaliśmy bułek w stylu kajzerki. Większa, niż zwykła, lekko spłaszczona i łatwa do przebicia wykałaczką (czy raczej grubym, tępo zakończonym patykiem).
W domu mam inne upodobania, a to przez wzgląd na dzieci i ułatwienie jedzenia 🙂

Jasne, że nie raz użyłam pysznej bułki z ulubionej piekarni. Ta bułka była o niebo smaczniejsza, ale niestety wszystko z niej wylatywało podczas jedzenia. Jest to największa bolączka konsumentów w knajpach z hamburgerami. Hamburger wygląda pięknie podczas podania, ale zjedzenie go to wyzwanie. Jest się po łokcie upapranym tym, co wycieka ze środka.  Przy okazji jedzący wyczynia ekwilibrycje, by i klatka piersiowa nie nosiła znaków każdego składnika użytego do zrobienia hamburgera. W lokalu podawaliśmy klientowi ręczniki papierowe i mokre chusteczki, by mógł się "wymyć" po jedzeniu 🙂

I tu druga szkoła, że bułka ma być miękka, słodkawa, w stylu sieciówek.jak zrobić pyszne hamburgery

I tutaj można się oburzać, że to świętokradztwo, bo to już nie prawdziwy hamburger.
Ok, ale dla czego w takim razie Mc'Donalds, czy KFC takich właśnie używają? Czy spece od sprzedaży mogą się mylić?
Ano nie mylą się właśnie!

Po pierwsze taka bułeczka przyjmuje sosy, one nie wyciekają ze środka podczas jedzenia.
Po drugie jest miękka, więc otula kotleta i warzywa w środku, a te nie wypadają, nie "paćkają" jedzącego.
Po trzecie konsument nie musi wybijać sobie szczęki ze stawów, bu ugryźć hamburgera 🙂

Taką bułkę zgniatasz, a ponieważ jest napompowana powietrzem, to zmienia się w płatek pieczywa separujący palce od wsadu.
Jej słodkawy smak jednym pasuje, inni go nie cierpią. Tych pierwszych jest więcej.

Wybór należy do Ciebie.

Kotlet

Żeby było jasne!
Ja pokazuję hamburgera z mięsem drobiowym, bo to mięso mamy przygotowane w OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI. Taki hamburger jest PYSZNY.

W lokalu przygotowywaliśmy hamburgery na wołowinie (tzw. jedynce). Dostawca przywoził ją nam często i było to mięso najwyższej jakości, w dodatku z niską zawartością tłuszczu.
Planuję kurs dotyczący wyłącznie hamburgerów, bo jest to temat ogromny. Teraz opracowuję przepisy na kotlety vege. Obecnie mam pięć przepisów bezmięsnych. Są pyszne, ale to za mało. Chcę, żeby na bazie tych przepisów można było spokojnie otworzyć hamburgerownię 🙂 Po tym kursie masz wymiatać, jako przygotowujący hamburgery 🙂

Wracając do kotleta...

W filmie użyłam puszki, by zrobić odpowiedni krążek, ale puszka ma niestety brzegi, które blokują mięso w środku. Później wpadłam na pomysł z zakrętką, ale ona też jest ciut za mała.

Moja sugestia jest taka:
Zrób hamburgera według mojego przepisu i jeśli Ci zasmakuje, to zainwestuj w  praskę do hamburgerów. Wybór prasek jest ogromny, ceny zaczynają się od 25 złotych. Fajny sprzęt i bardzo przydatny. Już tłumaczę dla czego taki ważny.

Kotlet musi być płaskim krążkiem.

Chodzi o to, by był płaski, bo to na nim układasz resztę składników.

Jeśli uklepiesz go dłońmi, to środek będzie grubszy, a pomidor, sałata, ogórek, cebula (itd) ześlizną się i wylecą poza bułkę.

Chodzi też o równość upieczenia.

Mięso uformowane dłońmi ma cieńsze brzegi, a te podczas pieczenia obeschną i obniżą jakość Twojego kotleta.
Dotyczy to również kotletów niemięsnych. Krążek z soczewicy o niebo lepiej się je, gdy jest ugnieciony praską, niż dłońmi. Sprawdziłam, bo mój mąż nie je mięsa,a uwielbia moje vegeburgery 🙂

Można czarować z zawartością kotleta.

Praska daje możliwość nadziewania kotleta tak, że jedzący ma niespodziankę i dodatkowe doznania smakowe 😉

Wgniatasz powietrze.

I to jest bardzo ważny czynnik! Za dużo powietrza w kotlecie spowoduje, że będzie problem z obróceniem go na patelni. Zwyczajnie Ci się rozleci i uwierz, jest to mocno wkurzające 🙂
Kolejna sprawa to ta, że

KOTLETA (zgodnie z ideą) MOŻNA OBRÓCIĆ TYLKO RAZ!

Nie wiem dla czego, nie pytaj, ale taka jest święta zasada, więc się z nią nie kłócę i stosuję.

Ser żółty

Tutaj nie ma żadnych zasad. Wybierasz swój ulubiony.
Nie ma znaczenia, czy będzie utarty, czy w plasterku, byle się rozpuścił na kotlecie.
Do tego przepisu polecam coś niezbyt ostrego, żeby nie przebiło smaku. Mozzarellę też odradzam, bo ona pasuje do innego hamburgera.

Warzywa

Po pierwsze muszą być świeże i ładne.
Pomidor koniecznie pokrojony w cieniutkie plasterki.
Cebula w drobną kosteczkę.
Ogórek w prawie przezroczyste plasterki (Twój wybór, czy to ma być ogórek świeży, kiszony, czy konserwowy - wybierz pod swoje smaki).
Sałata nie może być zwiędnięta i najładniej wygląda ta strzępiasta (po prostu cieszy oko, a przecież oczy też jedzą 🙂 ).

Niczego nie może być za dużo, bo zdominuje smak pozostałych składników.

Dodatki

Keczup

Ja używam keczupów nr. VII
Używają ich sieciówki i tak na przykład KFC ma lepszy keczup, niż Mc' Donalds. Ten drugi ma inny keczup, mniej słodki i pełen tego czegoś, ale nie za bardzo 🙂
Ten, który widać w filmie jest dostępny w Makro, w Auchan. W innych miejscach nie szukałam.

Majonez

Wybierz swój ulubiony.
Ja lubię Winiary, bo jest zbalansowany i czuć w nim octu. Ani za gęsty, ani za rzadki i czuć smak.

Musztarda

Daj, jaką lubisz, byle nie była za ostra, czy intensywna w smaku.
Ma być gładka, raczej bez kulek gorczycy chyba, że taki jest Twój cel - chrupanie kuleczek 🙂

Sos czosnkowy

Bez niego hamburger jest wystarczająco smaczny, ale kilka łyżeczek na pewno dobrze mu zrobi.

Pieprz

Stara szkoła mówi, że podając hamburgera powinno się pytać konsumenta, czy życzy sobie pieprzu.
Ja zwyczajnie uwielbiam świeżo mielony pieprz i uważam, że tylko podkreśli smak jedzenia. Poza tym nie słyszałam, żeby ktoś był uczulony na pieprz 🙂

Co do tego?

Frytki!

Wiem, są tuczące, ale to dodatek doskonały.
Nad frytkami nie będę się rozpisywała, bo tu dobierz swoje ulubione. Grube, cienkie, karbowane, czy łódeczki - co wolisz 🙂
Ja rzadko jadam frytki, bo po nich dostaję czkawki 🙂

W kursie OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI, w przepisach dołączonych do kursu podałam sposób na szybkie frytki z patelni.
U mnie w domu ten sposób się sprawdza. Ty stwierdź, czy i u Ciebie 🙂

A może wegeburger?

A może burger w wersji wegetariańskiej?
Zamiast mięsnego, z wegekotletem z soczewicy ze szpinakiem?
Pyyyyszna alternatywa!

Przepis TUTAJ

Komentarze

  1. Marta
    | Odpowiedz

    Zrobiłam sprawdziłam przepis – genialny! 🙂

  2. Anonim
    | Odpowiedz

    Ja może zadam głupie pytanie ale czy to mięsko to “gotowy drób” tylko że zmielony?

    • Monika Liga
      | Odpowiedz

      Nie ma głupich pytań 🙂
      Mięso w tym przepisie to mielone z indyka (kupione w paczce) i przyprawione jak w kursie OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI.
      Ale oczywiście można zrobić burgera z z nieprzyprawionego, własnoręcznie mielonego 😉 Tutaj wersja ekspresowa.

Dodaj komentarz