fbpx

Gastrovlog #2 – spaghetti na śniadanie

- Brak komentarzy

Prosty i smaczny sposób na pożywne spaghetti.
Kilka minut i gotowe. Doskonałe na śniadanie, lub obiad.

Składniki i przepis:

  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • garść kaparów
  • anchois (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • dwa pomidory
  • porcja ugotowanego makaronu
  • garść rukoli (lub innych sałat)
  • awokado (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • jajko
  • dwie łyżki parmezanu (lub startego żółtego sera)

 

1. na dwie łyżki oleju na patelni, wrzucamy anchois

2. do tego dorzucamy pokrojony czosnek, oliwki, kapary i cebulę

3. przez chwilę mieszamy smażąc (by się nie przypaliło)

4. do tego dorzucamy pokrojone pomidory

5. dolewamy około 100 - 200 ml wody (najlepiej gorącej, ale nie koniecznie)

6. łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli (ostrożnie, kapary i anchois są słone)

7. po dwóch minutach dorzucamy garść makaronu

8. mieszamy i przez chwilę smażymy (najlepiej pod przykryciem)

9. w salaterce mieszamy surowe jajko z parmezanem (lub innym tartym serem)

10. wyłączamy smażenie makaronu i wlewamy jajko z serem intensywnie mieszając

11. w drugiej salaterce mieszamy rukolę (lub inne sałaty) z łyżką oliwy,

łyżką soku z cytryny, szczyptą soli, cukru i pieprzu

12. można dodać do sałatki awokado

13. na talerz nakładamy makaron, a na górę sałatkę (opcjonalnie)

SMACZNEGO

Dodaj komentarz