fbpx

Kolorowe makarony – live 15

- Brak komentarzy

Dzisiejszy lajf był ekspresowy, ale to dobrze. Ewidentnie było widać, że przygotowanie obiadu może Ci zająć 10 - 15 minut 🙂
Poniżej masz przepisy w formacie PDF. Pobierz, gotuj i żyj zdrowo 🙂

kOLOROWE MAKARONY - LAJF - GOTOWANIE NA ŻYWO - NAUKA GOTOWANIA
ZIELONY MAKARON - nauka gotowania

Makaron na czerwono

SKŁADNIKI

  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 6 pomidorków (lub 1 pomidor)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 - 200 ml wrzątku
  • porcja ugotowanego makaronu
  • garść rukoli (lub innych sałat)
  • awokado (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • oliwa i olej
  • jajko
  • dwie łyżki parmezanu (lub startego żółtego sera)

PRZYGOTOWANIE

1. przygotowujemy składniki (pokrojone warzywa)

2. na dwie łyżki oleju na patelni wrzucamy pokrojony czosnek, oliwki i cebulę

3. przez chwilę mieszamy smażąc (by się nie przypaliło)

4. do tego dorzucamy pokrojone pomidory

5. dolewamy około 100 - 200 ml wody (najlepiej gorącej, ale nie koniecznie)

6. łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli (ostrożnie, bo oliwki i parmezan są słone)

7. po dwóch minutach dorzucamy garść makaronu

8. mieszamy i przez chwilę smażymy (najlepiej pod przykryciem)

9. w salaterce mieszamy surowe jajko z parmezanem (lub innym tartym serem)

10. wyłączamy smażenie makaronu i wlewamy jajko z serem intensywnie mieszając

11. w drugiej salaterce mieszamy rukolę (lub inne sałaty) z łyżką oliwy,

łyżką soku z cytryny, szczyptą soli, cukru i pieprzu

12. można dodać do sałatki awokado

13. na talerz nakładamy makaron, a na górę sałatkę (opcjonalnie)

 

Makaron na zielono

SKŁADNIKI

  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kulki szpinaku mrożonego
  • 100 - 200 ml wrzątku
  • porcja ugotowanego makaronu
  • sól, pieprz, cukier
  • olej
  • dwie łyżki parmezanu (lub startego żółtego sera)

PRZYGOTOWANIE

1. przygotowujemy składniki (pokrojone warzywa, obrane i pokrojone szparagi)

2. na dwie łyżki oleju na patelni wrzucamy pokrojony czosnek, oliwki, oraz szpinak

3. przez chwilę mieszamy smażąc (by się nie przypaliło)

4. do tego dorzucamy pokrojone szparagi

5. dolewamy około 100 - 200 ml wody (najlepiej gorącej, ale nie koniecznie)

6. łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli (ostrożnie, bo oliwki, kapary i parmezan są słone), oraz pieprz

7. po dwóch minutach dorzucamy garść makaronu

8. mieszamy i przez chwilę smażymy (najlepiej pod przykryciem)

9. w salaterce mieszamy 3 łyżki śmietany z parmezanem (lub innym tartym serem)

10. wlewamy śmietanę z serem i mieszamy (można trochę odparować)

Dodaj komentarz