fbpx

Kolorowe ryże – live 16

- Brak komentarzy

Dwa szybki sposoby przygotowania pysznego, pożywnego risotto.
Dla pokazania podobieństw między przygotowaniem spaghetti, a risotto, używam prawie tych samych składników.
Tak też samo je nazwałam 🙂

Ryż na czerwowno

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 6 pomidorków (lub 1 pomidor)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200 - 300 ml wrzątku
  • garść ryżu
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa/ olej
  • jajko
  • dwie łyżki parmezanu (lub startego żółtego sera)
  • garść naci pietruszki (selera)

PRZYGOTOWANIE

1. przygotowujemy pokrojone składniki

2. na dwie łyżki oleju na patelni wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę

3. przez chwilę mieszamy smażąc (by się nie przypaliło)

4. do tego dorzucamy pokrojone pomidorki i pastę pomidorową

5. dorzucamy garść ryżu do risotto (nie ugotowanego)

6. łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli i pieprz

7. wlewamy gorący rosół i dusimy kilka minut mieszając

8. dolewamy rosołu, gdy odparuje, gotujemy do miękkości ryżu

9. na koniec dosypujemy parmezan (lub inny ser) i mieszamy

10. wyłączamy piecyk, dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki (selera) i mieszamy

11. przykrywamy przykrywką na kilka kolejnych minut

12. można dodatkowo posypać parmezanem i natką dla dekoracji

 

 

Ryż na zielono

SKŁADNIKI

  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szparagi
  • seler naciowy
  • 200 - 300 ml rosołu
  • garść ryżu
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa/ olej
  • dwie łyżki parmezanu (lub startego żółtego sera)
  • nać pietruszki (selera)

PRZYGOTOWANIE

1. przygotowujemy składniki (pokrojone warzywa, obrane i pokrojone szparagi)

2. na dwie łyżki oleju na patelni wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę

3. przez chwilę mieszamy smażąc (by się nie przypaliło)

4. do tego dorzucamy pokrojone szparagi i seler

5. dorzucamy garść ryżu do risotto (nie ugotowanego)

6. łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli i pieprz

7. wlewamy gorący rosół i dusimy kilka minut mieszając

8. dolewamy rosołu, gdy odparuje, gotujemy do miękkości ryżu

9. na koniec dosypujemy parmezan (lub inny ser) i mieszamy

10. wyłączamy piecyk, dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki (selera) i mieszamy

11. przykrywamy przykrywką na kilka kolejnych minut

12. można dodatkowo posypać parmezanem i natką dla dekoracji

 

Dodaj komentarz