fbpx

Live 10 – Wieprzowina z warzywami

- 2 komentarze

Kolejność przygotowania potrawy:

Potrzebne będą:

  • 1/2 marchwi
  • kilka suszonych prawdziwków
  • (można zastąpić pieczarkami)
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • dymka
  • kiełki mung (ok 0,5 kg)
  • sezam
  • polędwiczka wieprzowa (ok 0,5 kg)
  • makaron ryżowy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier
  • sos sojowy i olej sezamowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • chilli w proszku

pobierz przepis

Mięso:

1. polędwiczkę pokroić w plasterki

2. 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki

3. 3 łyżki sosu sojowego

4. pół łyżeczki pieprzu

5. 2 - 3 łyżki oleju

6. wymieszać składniki i dać do lodówki

Sos ciemny:

1. 3 łyżki sosu sojowego

2. 400 ml wody

3. 1/2 łyżeczki chilli

4. 2 ząbki czosnku

5. 1 łyżka cukru

6. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Kolejność przygotowania potrawy:

1. na rozgrzany olej wrzuć mięso wraz z marynatą

2. marchew pokroić w słupki i dorzucić

3. cebulę pokroić w kawałki i dorzucić

4. prawdziwki pokroić drobno i dorzucić

5. gdy marchew jest wpół miękka wlać

WYMIESZANY sos ciemny

6. tuż przed wyłączeniem "ognia" dorzucić pokrojoną paprykę

7. dekorować dymką i prażonym sezamem

Przygotowanie fasolki mung

1. umyć w zimnej wodzie

2. wrzucić na gotującą się wodę na 1 - 2 minuty

3. odlać na durszlak i opłukać zimną wodą

4. w salaterce wymieszać:

- 1 poszatkowany ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżka cukru

5. wymieszać składniki i włożyć odsączoną z wody fasolkę

6. delikatnie wymieszać z sosem

7. posypać uprażonym sezamem

Komentarze

  1. M.
    | Odpowiedz

    Ta marynata do mięsa to coś innego, niż sos ciemny, tak?

    • Marynata to to co dorzucam do mięsa, przed wystawieniem go do lodówki 🙂
      Od punktu drugiego w dół 🙂
      Mięso:
      1. polędwiczkę pokroić w plasterki

      2. 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki

      3. 3 łyżki sosu sojowego

      4. pół łyżeczki pieprzu

      5. 2 – 3 łyżki oleju

      6. wymieszać składniki i dać do lodówki

Dodaj komentarz