fbpx

Live 12 – kotleciki w kokosie z kokosowym curry

- Brak komentarzy

Można by powiedzieć, że się powtarzam 🙂

Jeśli tak, to tylko dla tego, że gdy zaczniesz przygodę ze wschodnim gotowaniem stwierdzasz ze zdziwieniem

że ta kuchnia jest ŁATWA!

Jest łatwa, jeśli poznasz kilka zasad:

  1. gotujemy szybko, by nie rozgotować składników
  2. warzywa mają pozostać pół chrupkie
  3. stosujemy cztery główne smaki:
    - słony
    - słodki
    - ostry
    - kwaśny
    To bilans pomiędzy tymi smakami czyni pyszność i różnorodność tej kuchni 🙂
  4. dostosowujemy tą kuchnię do naszych realiów

Więcej o zasadach w bezpłatnym MINIKURSIE "Wschodnie smaki".

Znajdziesz w nim też kilkanaście przepisów, w tym trzy na słodko.

Dzisiejszy przepis jest bardziej syty no i przede wszystkim wkraczamy w nowe rejony smakowe!

curry + mleko kokosowe + wiórki kokosowe

Poniższe filmy zastąpi jeden scalony, gdy tylko wróci od Mikołaja montażysty 🙂

Potrzebne będą:

  • około 300 gram mięsa lub 6 kotletów sojowych
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • dymka (lub szczypior)
  • sól, cukier i pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 g bułki tartej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 250 ml ryżu (przed ugotowaniem)
  • olej do smażenia
  • jajko

Gulasz warzywny w sosie kokosowym curry

1. na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju
2. cebulę grubo poszatkować i wrzucić na patelnię
3. dorzucić 1 poszatkowany ząbek czosnku
4. cukinię pokroić w talarki, a te na ćwiartki i dorzucić
5. podsmażyć kilka minut i zalać WYMIESZANYM sosem kokosowym
6. mieszać do momentu, gdy zacznie bulgotać
7. posypać pokrojoną dymką i wyłączyć gotowanie

Sos kokosowy

1. 150 ml (około 20 łyżek) mleka kokosowego z puszki
2. 2 łyżki sosu sojowego
3. 1/2 łyżeczka chilli suszonego
4. 300 ml wody
5. 1 łyżeczka cukru
6. 1 łyżeczka curry
7. 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kotleciki w wiórkach kokosowych

W przypadku kotletów sojowych należy je ugotować wcześniej!
1. 3 łyżki oleju na rozgrzaną patelnię
2. kotleciki posolić i popieprzyć z jednej strony
3. kotleciki obtaczać w mące, jajku i panierce kokosowej
4. docisnąć do panierki, ugnieść, żeby sporo przylgnęło do kotlecika układać na rozgrzanym oleju
5. obsmażyć po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu
6. pozostałe jajko wlać na patelnię

Kotlety sojowe
1. wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą
2. gotujemy do miękkości około 15 minut
3. odcedzamy, lekko odciskamy z płynu
4. zostawić na sitku do wystygnięcia

Panierka kokosowa

1. 200 g wiórków kokosowych
2. 200 g bułki tartej
3. 1 łyżka soli
4. 1 łyżeczka pieprzu mielonego
5. 1 łyżka curry
6. 1 łyżka czosnku suszonego
7. 1 łyżka cukru

Ryż

1. na 1 miarkę ryżu 2 miarki zimnej wody
(250 ml ryżu + 500 ml zimnej wody)
(inaczej to 400 g ryżu + 800 g wody)
2. nie solimy
3. gotujemy pod przykryciem do miękkości (mieszamy)

Uwagi:

  • do kotletów mięsnych nada się mięso indyka, pierś kurczaka i tylko powinno być rozbite (rozmłotkowane)
  • przy obtaczaniu panierką kotlety sojowe można maczać w mleku sojowym, zamiast w jajku
  • z wylanego na patelnię jajka zrób rulonik i potnij go na makaron i podaj ułożony w zgrabną kupeczkę
  • panierkę przechowujemy w szczelnym słoiku w suchym miejscu

Dodaj komentarz