fbpx

Live 13 – kotleciki smażone w głębokim oleju

- Brak komentarzy

Koniec części pierwszej romansu

Sześć tygodni ze WSCHODNIMI SMAKAMI za nami 🙂
Pokochałam kuchnię wschodu jeszcze bardziej, ale to nie koniec romansu. Teraz nastaje czas romansu z włoskimi smakami.

Oczywiście będzie wyzwanie (może dwa) i inne niespodzianki 🙂
Dziś jednak podsumowanie i zakończenie etapu pierwszego romansu ze wschodnimi smakami.

Potrzebne będą

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 - 2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml (15 łyżek) mleka
  • mięso drobiowe
  • tofu
  • 2 plasterki sera żółtego
  • pieczarki
  • kalafior
  • ok 300 ml oleju

Panierka

1. do miski wrzucamy:
- 2 jaja

- 5 łyżek mąki pszennej

- 1 łyżka czosnku suszonego

- 1 łyżeczka curry

- 1 - 2 łyżeczki chilli

- 1 łyżka pietruszki suszonej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 150 ml (15 łyżek) mleka

2. mieszamy dokładnie składniki

Kalafior"na parze"

1. kalafior rozcinamy na pojedyncze "drzewka" (różyczki)

2. wkładamy do garnka, wlewamy 100 ml zimnej wody i gotujemy na ogniu 3/4 mocy

3. sos:

- 3 łyżki oleju sezamowego lub oleju, czy oliwy

- 1/2 łyżeczki soli

- pół łyżeczki pieprzu

- kawałek papryczki chilli w kosteczkę (opcjonalnie)

Kotlety z tofu

1. cienkie plastry tofu solimy, pieprzymy i przekładamy (jak kanapkę) plasterkiem sera

2. oprószamy mąką ziemniaczaną i wkładamy do panierki

3. smażymy z obu stron w gorącym oleju

Kotlety drobiowe

1. mięso kroimy na kotleciki ok centymetrowej grubości

2. solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące ziemniaczanej

3. zanurzamy w panierce

4. smażymy z obu stron w gorącym oleju

Gotowanie ryżu

1.1 miarka (250 ml) ryżu

2. płuczemy do momentu, gdy woda jest czysta

3. odlewamy wodę

4. zalewamy 1 miarką (250 ml) zimnej wody

5. łyżeczka soli

6. gotujemy pod przykryciem do miękkości

7. po wyłączeniu dolewamy łyżkę oleju sezamowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy

Uwagi

1. powyższy sposób na kotleciki drobiowe nadaje się również na kotleciki z pieczarek

2. przygotowuje się je identycznie jak drobiowe (patrz kolejność powyższych podpunktów)

A tutaj składniki

- opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek. Dosól, popieprz i gotowe Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.
Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają  mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.
Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma ponad tydzień.

No i mój ukochany olej 🙂

Nie byle olej, ale rzepakowy z firmy SKOLEJ
Żółty, czy raczej złoty i ten zapach!
Poniżej link do sklepu i doradzam kupno pięciolitrowego baniaka. Najbardziej opłacalne i zobaczysz, że oliwa odejdzie w zapomnienie.
Dobry, bo nasz polski ????

SKLEP

Dodaj komentarz