fbpx

Live nr 4 – wegeburger

- Brak komentarzy

Składniki wegeburgera

  • masa szpinakowo - soczewicowa
  • bułka
  • ser żółty
  • sos czosnkowy
  • keczup/ musztarda/ majonez
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata
  • cebula
  • awokado
  • pieprz

Masa na wegekotlety

  • paczka mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
  • 1/2 opakowania zielonej soczewicy
  • 1 łyżka czubata pietruszki zielonej
  • 1 łyżka czubata czubricy zielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka (ok 250 ml) rosołu (lub wody)

Gotujemy do miękkości soczewicy.
Po wystudzeniu wbijamy dwa jajka. Jeśli większe, to jedno jajko, by masa nie była zbyt rzadka.
Zbyt rzadką masę, można zagęścić bułką tartą.

Mieszamy i przechowujemy w szklanym pojemniku przez kilka dni.
Nadaje się na kotlety panierowane, pulpety w pomidorach

 

Sos czosnkowy

Życzyłabym sobie, żeby w knajpach podawano ten właśnie sos i przyznam, że nie rozumiem, dla czego gastronomowie kupują gotowy, plastikiem smakujący sos, zamiast zrobić ten.
Przepis prosty, trwałość to ponad tydzień (jeśli nie wkładasz do niego oblizanych paluchów), a smak idealny w świeżości i prostocie właśnie.
Jeśli przejrzysz przepisy na tej stronie to zauważysz, że dużo tego sosu w różnych przepisach. To jedna z zasad krążenia wokół ograniczonego asortymentu domowego. Łączenie smaków i kombinowanie tak, by nie dokupować kolejnych składników.

  • opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek.
Dosól, popieprz i gotowe. TADA! 🙂
Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.

Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają  mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.
Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma tydzień.

Przygotowanie wegeburgera

  • Kotlet obsmażamy z jednej strony na rozgrzanym oleju.
  • Obracamy na drugą i przykrywamy żółtym serem.
  • Rozkrojoną bułkę układamy na gorącej patelni i obsmażamy z obu stron.
  • Dolną (wewnętrzną) część bułki smarujemy musztardą i keczupem.
  • Górną (wewnętrzną) część bułki smarujemy majonezem.
  • Na dolną kładziemy kotlet z roztopionym serem i polewamy łyżką sosu czosnkowego.
  • Na wierzch układamy sałatę i cienko pokrojone warzywa.
  • Pieprzymy do smaku i zamykamy górę bułki.
  • Lekko dociskamy i pakujemy w papier .

    Taki hamburger pyszny jest na ciepło, ale i na zimno.
    Smakuje podany z frytkami, albo z sałatką.

 

Sos czosnkowy użyty jest też w poniższych przepisach


 


 

Dodaj komentarz