Walentynki za niespełna tydzień!
Jakby nie lubić tego amerykańskiego święta, to przecież jest ono hołdem składanym najważniejszemu, czego szukamy w życiu 🙂 Miłości!
Mam dla Ciebie propozycję.
Nie kupuj ukochanej osobie kwiatków, czy bombonierek, ale zrób kwiatki własnoręcznie i nakarm przygotowaną przez siebie potrawą 🙂
W tym nagraniu kwiaty z truskawek w czekoladzie i z pomidorków z bazylią.
Do tego sałatka słodko słona i pikantny ryż 🙂
Brakuje już tylko czerwonego wina i masz walentynkową kolację 😉
Kwiatki truskawkowe
Składniki:
6 min filmu
- truskawki
- czekolada
- patyczki
- mięta
- kawałek folii alu
Wykonanie:
- roztopić czekoladę
- truskawki zamaczać w czekoladzie
- nabijać na tępy koniec patyczka (ostry obciąć)
- ozdobić listkami mięty
Kwiatki pomidorkowe
Składniki:
15 min filmu
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
- patyczki
- kawałek folii alu
Wykonanie:
- pomidorki nabijamy na tępy koniec patyczka (ostry obciąć)
- ozdabiamy bazylią
Ryż z chorizo
Składniki:
- kiełbasa chorizo (pikantna, np Pick)
- kawałek cebuli
- ugotowany ryż
- papryka czerwona
- papryczka chilli (lub suszone)
- sól
25 min filmu
- kiełbasę kroimy w pałeczki i wrzucamy na olej
- obsmażamy i dorzucamy
- do tego dosypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę
- około 300 ml ugotowanego ryżu (trochę ponad szklankę)
- pokrojoną w kostkę paprykę dodajemy na końcu
- można ozdobić dymką, lub poszatkowaną natką pietruszki
- potrawa jest smaczna na ciepło, ale i na zimno
- doskonała na imprezę
Sałatka z burakami i serem
Składniki:
- sałata
- burak gotowany
- cebula
- sos wspaniały
- truskawki
- miód
- słony ser (np lazur)
18 min filmu
- sałaty rozłożyć na talerzu
- na sałatę rozrzucić buraka pokrojonego w słupki i cebulę w piórka
- polać sosem "Wspaniałym"
- na wierzch pokrojone truskawki
- "potargać" słony ser na wierzch
- polać łyżką miodu (cienkimi stróżkami)
Sos “Wspaniały”
Składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- płaską łyżeczkę pieprzu mielonego
- łyżeczkę soli
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody (przegotowanej)
- łyżkę musztardy
- do pojemnika dodać składniki
- zblendować sos
- przelać do butelki i przechowywać w lodówce
- jeśli nie masz blendera, to zetrzyj czosnek (lub przeciśnij) i wymieszaj sos ręcznie
- przechowuj w temperaturze pokojowej (w szafce, na półce)
Dodaj komentarz