fbpx

Live nr 7 – walentynkowe gotowanie

- Brak komentarzy

Walentynki za niespełna tydzień!

Jakby nie lubić tego amerykańskiego święta, to przecież jest ono hołdem składanym najważniejszemu, czego szukamy w życiu 🙂 Miłości!

Mam dla Ciebie propozycję.

Nie kupuj ukochanej osobie kwiatków, czy bombonierek, ale zrób kwiatki własnoręcznie i nakarm przygotowaną przez siebie potrawą 🙂

W tym nagraniu kwiaty z truskawek w czekoladzie i z pomidorków z bazylią.

Do tego sałatka słodko słona i pikantny ryż 🙂

Brakuje już tylko czerwonego wina i masz walentynkową kolację 😉

Kwiatki truskawkowe

Składniki:
6 min filmu

  • truskawki
  • czekolada
  • patyczki
  • mięta
  • kawałek folii alu

Wykonanie:

  • roztopić czekoladę
  • truskawki zamaczać w czekoladzie
  • nabijać na tępy koniec patyczka (ostry obciąć)
  • ozdobić listkami mięty

Kwiatki pomidorkowe

Składniki:
15 min filmu

  • pomidorki koktajlowe
  • bazylia
  • patyczki
  • kawałek folii alu

Wykonanie:

  • pomidorki nabijamy na tępy koniec patyczka (ostry obciąć)
  • ozdabiamy bazylią

Ryż z chorizo

Składniki:

  • kiełbasa chorizo (pikantna, np Pick)
  • kawałek cebuli
  • ugotowany ryż
  • papryka czerwona
  • papryczka chilli (lub suszone)
  • sól

25 min filmu

  1. kiełbasę kroimy w pałeczki i wrzucamy na olej
  2. obsmażamy i dorzucamy
  3. do tego dosypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę
  4. około 300 ml ugotowanego ryżu (trochę ponad szklankę)
  5. pokrojoną w kostkę paprykę dodajemy na końcu
  6. można ozdobić dymką, lub poszatkowaną natką pietruszki
  7. potrawa jest smaczna na ciepło, ale i na zimno
  8. doskonała na imprezę

Sałatka z burakami i serem

Składniki:

  • sałata
  • burak gotowany
  • cebula
  • sos wspaniały
  • truskawki
  • miód
  • słony ser (np lazur)

18 min filmu

  1. sałaty rozłożyć na talerzu
  2. na sałatę rozrzucić buraka pokrojonego w słupki i cebulę w piórka
  3. polać sosem "Wspaniałym"
  4. na wierzch pokrojone truskawki
  5. "potargać" słony ser na wierzch
  6. polać łyżką miodu (cienkimi stróżkami)

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • płaską łyżeczkę pieprzu mielonego
  • łyżeczkę soli
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody (przegotowanej)
  • łyżkę musztardy
  1. do pojemnika dodać składniki
  2. zblendować sos
  3. przelać do butelki i przechowywać w lodówce
  4. jeśli nie masz blendera, to zetrzyj czosnek (lub przeciśnij) i wymieszaj sos ręcznie
  5. przechowuj w temperaturze pokojowej (w szafce, na półce)

Dodaj komentarz