fbpx

Live nr 8 – wschodnie smaki

- Brak komentarzy

Patrząc na kuchnię Wschodu i sposób podania przez nich potraw człowiek myśli, że to taaaaaaaaaaaaakie trudne.

Nie jest trudne, gdy znasz kilka sposobów na "obróbkę" warzyw i doprawienie dania.
Poniższy przepis jest prosty, smaczny i z nieco mniejszą ilością chilli, niż użyłby jej Koreańczyk 🙂 Zmodyfikowałam też gęstość sosu, by dokładniej otulił składniki.
Warzywa w przepisie, to tylko sugestia. Możesz użyć innych i to w tym przepisie jest cudowne.

Jeden przepis - multum opcji 🙂 I prosty! To lubię 😀


 

pobierz przepis


Kolejność czynności przy "składaniu" potrawy

  1.  marchew pokroić w słupki i wrzucić na rozgrzany olej
  2. cebulę pokroić w kostkę (lub piórka), dorzucić do marchwi
  3. kilka (5-7sztuk) pieczarek kroimy w kostkę i na patelnię
  4. brokuły (1/3 "drzewka") kroimy i dorzucamy
  5. 2-3 ząbki czosnku w kostkę i do warzyw
  6. podlewamy (około) 100 ml wody
  7. przykrywamy naczynie, by się warzywa dusiły
  8. cukinia (opcjonalnie) pokrojona w zapałki i do gara
  9. WYMIESZAJ SOS i wlej na patelnię INTENSYWNIE MIESZAJĄC
  10. pół czerwonej papryki i dymka (ileś), czyli zielony szczypior do warzyw z sosem
  11. pokrojone w paski (lub nie) tofu dorzucamy do całości

Makaron ryżowy

Może być cienki, lub wstążki.
Może być zamiast niego ryż, a nawet makaron spaghetti.

  1. makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zaczekać, aż zmięknie
  2. odcedzić go
  3. dodać łyżkę (lub więcej) sou sojowego
  4. do tego pół łyżki oleju sezamowego
  5. sezam czarny (opcjonalnie)
  6. wymieszaj
  7. można "pokolorować" dymką

Tofu

  1. kroimy tofu na plastry i smażymy na gorącym oleju
  2. po kilku minutach obrócić, gdy będzie przysmażony
  3. zdjąć na ręcznik papierowy, gdy będzie zrumieniony

 

 

pobierz przepis

Sos słodko - kwaśny

  1. 250 ml wody (z kranu)
  2. łyżka pasty pomidorowej
  3. 2 łyżki sosu sojowego
  4. 1/2 łyżeczki chilli
  5. 3 łyżki cukru
  6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  7. WYMIESZAĆ PRZED PODANIEM!

 

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz