fbpx

Naleśnik – słodko, czy słono?

- 1 komentarz
pyszny naleśnik - nauka gotowania
naleśnik z czekoladą

Ciasto:
- szklanka mąki
- szklanka mleka i wody (pół na pół)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

Farsz:
- żółty ser
- jajko
- co Ci się zachce (inne sery, wędliny, itp)

Sałatka:
- pomidor
- sałata
- ogórek
- co Ci się zachce
- sos "Wspaniały" - przepis poniżej
- sos czosnkowy - przepis poniżej

Sos czosnkowy

- opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek.
Dosól, popieprz i gotowe.
Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.

Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają  mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.

Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma tydzień.

Sos wspaniały

1. do pojemnika dodać:

250 ml oliwy z oliwek + ząbek czosnku + płaską łyżeczkę pieprzu mielonego + łyżeczkę soli + 2 łyżki miodu + 100 ml wody (przegotowanej) + łyżkę musztardy

2. zblendować sos

3.przelać do butelki i przechowywać w lodówce

4 jeśli nie masz blendera, to zetrzyj czosnek (lub przeciśnij)

i wymieszaj sos ręcznie

5. przechowuj w lodówce (jeśli "krzepnie", część miej poza lodówką w słoiku, lub butelce

Nie doceniamy naleśników

Niby niepozorny placek ciasta, a można w nim zamknąć tyyyyyle pyszności.
Zrób ze słodkim farszem, sosami, czekoladą, a masz deser. Dodasz bitej śmietany i owoce, oszołomisz każdego łasucha 🙂
Jeśli będzie na słono, możesz przeistoczyć go w samodzielne, pyszne i syte danie. Do tego sałatka, i sosy. Niczego poza tym nie potrzeba.
Nie wierzysz?
Koniecznie obejrzyj film 🙂

Jakie ciasto?

Pszenne, żytnio - pszenne, ryżowe. Wszystko zależy od Twojej zachcianki i stanu posiadania (w sensie mąki).
Dobrze jest zacząć od białej, bo jest najłatwiejsza w obróbce. Na kombinacje przyjdzie czas 🙂

Pamiętaj!

Mleko i jajka dodają ciastu składników odżywczych.
Olej uelastycznia ciasto i łatwiej jest nim manewrować na patelni.
Sól podkreśla smaki nawet, gdy jest to naleśnik na słodko.

Co jest zbędne?

Proszek do pieczenia, choć w wielu przepisach go znajdziesz. Nie ma potrzeby dodawania spulchniacza. I bez niego wyjdzie Ci rajski smakołyk.

Co do środka?

Przy naleśniku najważniejszym jest szukanie własnych smaków i ulubionych kompozycji.

I dla przykładu najpopularniejsze zestawienia:

Na słono:

1. ser żółty + jajko + tuńczyk
2. ser żółty + jajko + szynka
3. ser żółty + jajko + camembert

Na słodko:

1. nutella + truskawki + bita śmietana
2. nutella + banan + bita śmietana
3. owoce (banan, truskawka, jagoda) + bita śmietana

Ty jednak otwórz się na poszukiwanie swojego smaku. Pewnie, że będzie się zmieniał, ale w końcu znajdziesz ten ulubiony.
Później kolejny i jeszcze inny.

Przygoda z naleśnikami to otwarcie oczu na zestawienia smaków, które w żadnym innym daniu nie pasowałyby do siebie. Łączysz gorący posiłek z zimnym, plus kontrasty i piękna forma.
Tak, naleśnik jest wciąż mocno niedocenionym daniem 🙂

To jak, spróbujesz?

 

naleśnik na słono - nauka gotowania
naleśnik z tuńczykiem i jajkiem - nauka gotowania

Komentarz

  1. Monika G.
    | Odpowiedz

    No BOSKIE te naleśniki.
    Teraz codziennie będę eksperymentowała z różnym wypełnieniem.
    Zwlekałam z ich zrobieniem, bo wydawało mi się, że zabierają dużo czasu. Tymczasem to chwila! Moje dziecki leżały chore i bez apetytu, a jak wjechałam im śniadaniem do łóżka to od razu humory lepsze. Faworytem jest opcja z szynką.

Dodaj komentarz