Oto kolejna wspaniała odsłona naleśnika, który w tym przypadku może stanowić samodzielne danie.
Jest pyszny, piękny, zdrowy i naprawdę szybki w wykonaniu.
Pokazuję wersję wege, ale jeśli wolisz, możesz tofu zastąpić piersią z kurczaka, lub z indyka.
Namawiam Cię jednak do skosztowania tofu, bo to bardzo wdzięczny materiał twórczy 🙂
Ciasto naleśnikowe
- szklanka mąki
- szklanka mleka z wodą (pół na pół)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Wszystko wymieszać (zmiksować)
Sos do farszu
1. 100 ml zimnej wody
2. 2 łyżki sosu sojowego
3. jeden ząbek czosnku i kawałek chilli kroimy w kosteczkę
4. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
5. jedna łyżeczka cukru
6. przed wlaniem energicznie mieszamy
Przygotowanie farszu
1. odciskamy tofu z płynu i kroimy w paseczki
2. na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju i gdy się zagrzeje wrzucamy nań tofu
3. obsmażamy do złocistego koloru i obracamy na drugą stronę
3. 1/2 cebuli kroimy w kostkę
4. 1/2 marchwi kroimy w plasterki, następnie w paseczki
5. składniki dorzucamy do tofu,
6. zalewamy SOSEM i energicznie mieszamy
Sos "Wspaniały"
- 250 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- płaską łyżeczkę pieprzu mielonego
- łyżeczkę soli I 2 łyżki miodu
- 100 ml wody (przegotowanej)
- łyżkę musztardy
Zblendować sos i przelać do butelki.
Jeśli nie masz blendera, to zetrzyj czosnek (lub przeciśnij przez praskę) i wymieszaj sos ręcznie
Sos czosnkowy
- opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek. Dosól, popieprz i gotowe Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.
Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.
Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma ponad tydzień.
Dodaj komentarz