fbpx

Pieczarkowy zapiekaniec – smaki PRL-u

- Brak komentarzy

Ach, ten smak...

Kiedyś, gdy byłam dzieckiem, nie było fast foodu.

Jedyną jego odmianą były bułki (różnych rozmiarów i kształtów) z dziurą w środku, do której nakładano uduszone pieczarki i trochę keczupu.
Tamte czasy minęły i nie zamierzam za nimi tęsknić, ale przecież można zawsze przywołać je we własnej kuchni, a dodatkowo upiększyć 😀

To ten właśnie przepis. Zapiekaniec z pieczarkami.

Danie idealne na obiad, kolację, albo na imprezę. Dodatkową jego zaletą jest to, że można go przygotować dzień wcześniej (bez pieczenia) i odpiec dnia następnego.

Spróbuj i delektuj się prostotą smaku 🙂

Smacznego.

Potrzebne będą

  • prostokątna bułka/ chlebek (wymiary około 25 cm * 12 cm) - można użyć dwóch małych
  • 400 - 500 g pieczarek
  • sos sojowy
  • cebula
  • czosnek i pietruszka suszona
  • olej
  • sól i pieprz
  • ser żółty
  • keczup
  • folia aluminiowa

Sos czosnkowy

- opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przełóż jogurt do kubeczka, utrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek. Dosól, popieprz i gotowe 🙂 Najsmaczniejsze będzie na drugi dzień, gdy smak się przegryzie.

Kupując jogurt zwracaj uwagę na skład. Producenci używają  mleka w proszku, więc poszukaj takiego, w składzie którego go, a jest mleko pasteryzowane.
Gotowy sos trzymaj w słoiku w lodówce. Wytrzyma tydzień.


 

składniki sosu

1. do pojemnika dodać:
250 ml oliwy z oliwek
ząbek czosnku
płaską łyżeczkę pieprzu mielonego
łyżeczkę soli
2 łyżki miodu
100 ml wody (przegotowanej)
łyżkę musztardy
2. zblendować sos
3. przelać do butelki i przechowywać w lodówce
4. jeśli nie masz blendera, to zetrzyj czosnek (lub przeciśnij przez praskę) i wymieszaj sos ręcznie


 

Etapy przygotowania zapiekańca

  1. rozkrój bułę (chleb) i wyżłób wnętrze
  2. nasmaruj wnętrze dolnej części masłem (może być oliwa)
  3. pieczarki wysmaż z cebulą na patelni z 3 łyżkami oleju
  4. dodaj sos sojowy (po łyżce na każde 100 g pieczarek - patrz gramatura na opakowaniu)
  5. pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki chilli
  6. łyżka czosnku suszonego i ten pokrojony (2-4 ząbki)
  7. łyżeczka cukru i łyżka pietruszki suszonej
  8. do bułki nałóż ser żółty, by przykryć spód
  9. na ser wyłóż pieczarki i dociśnij
  10. na to kolejna warstwa sera
  11. górną "klapkę" z buły posmaruj keczupem
  12. zamknij bułę, opakuj w folię aluminiową i na 15 min do piekarnika 175 stopni Celsiusza
  13. łyżka oleju, dwa ząbki posiekanego czosnku i ćwierć łyżeczki soli wymieszaj
  14. po kwadransie wyjmij bułę, odpakuj ją i posmaruj wierzch przyprawioną oliwą
  15. wstaw na 3 - 4 minuty
  16. podawaj z sosem czosnkowym, sałatą dla koloru i pomidorami z sosem wspaniałym
  17. można też wykorzystać pieczarki na kanapki, ja na zdjęciu obok 🙂

 

Dodaj komentarz