Wywiad z Sylwią, Polką prowadzącą kanał Italia Moim Okiem.
Przemiła i prześliczna rodaczka nasza. Opowiada o jedzenia, różnicach kulturowych i czerwonych majtach 🙂

Podsumowanie miesiąca wschodnich smaków, które królowały na stronie gastrofilka.pl
Chcę Cię też zaprosić do bezpłatnego wyzwania w ramach tego miesiąca:
DOMOWY SUSHIMASTER

Co kryją w sobie smaczne wędliny? Jak wybierać te zdrowsze, na co zwracać  uwagę? Czym je zastąpić?
Na powyższe pytania i kilka innych odpowiadam w tym nagraniu.
Podaję też kilka wskazówek, jak kupić dobre mięso.

Czy wiedziałaś/ wiedziałeś, że kwiaciarnia przed wejściem do marketu zwiększa ilość wydanych przez Ciebie pieniędzy?
Czy wiesz, jakimi kolorami, zapachami i sztuczkami wciskany jest w naszych mózgach przycisk "KUP"?
Sprawdź i nie pozwól go już wciskać.
Poprawka, nie uchronisz się od tego całkowicie, ale chociaż częściowo może Ci się to uda 🙂

Kim jest kuchenny Don Kichot?
To osoba walcząca ze stereotypem, ale i z tradycyjnym wizerunkiem domu i miejscem kuchni w nim.
To kobieta, bądź mężczyzna, znająca wagę i powagę bycia karmicielem i stworzeniem, które musi konsumować.
To w końcu ten, kto chciałby kochać smoki, które tak na prawdę nie są nawet wiatraczkami 🙂

Kolejny odcinek dotyczący ograniczania się w kupowaniu, posiadaniu i zagracaniu tak życia, jak i kuchni.
Mówi to gastronom z dwudziestoletnim stażem.
Wcześniejsze odcinki również dotyczyły kuchni i były częścią składową kursu OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI, który ma za zadanie uporządkowanie życia kuchennego, ułatwienie planowania zakupów i gotowanie z uśmiechem, w królewskiej koronie 😉

Tym razem drapię się po nosie opowiadając, dla czego minimalizm jest ważny i skąd się wziął w kursie. Czemu ograniczenie produktów w lodówce i w szafkach zrobi dobrze Twojej głowie i kieszeni.
Jest to część idei kursu OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI.

Odcinek nagrany prawie szeptem, bo nagrywany, gdy wszyscy domownicy śpią. Szepczę o tym, jak to dajemy się "wkręcić" w kupowanie niepotrzebnych sprzętów kuchennych.
Jest to część idei kursu OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI.

W tym odcinku powiem o mojej miłości do rosołu. Dla mnie to podstawa w kuchni. Baza smacznych i pożywnych zup, a także zimowy, rozgrzewający napój.
Zapach dobrego jedzenia w domu dopełnia go i daje poczucie bezpieczeństwa.

Dowiesz się co dzieje się w Twojej lodówce, a pewnie nie pomyślałaś o tym nigdy. Powiem Ci (z perspektywy gastronoma i żywieniowca zbiorowego), jak przechowywać jedzenie, by nie zatruć siebie i rodziny i by żywność została jak najdłużej świeża.

O wyborze serca lokalu gastronomicznego, czyli o ekspresie do parzenia kawy. Po mojemu, prywatnie i z przykładami.
Miałam tych ekspresów sporo, jak i młynków i o nich opowiadam.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie "pochwaliła się" własnymi błędami.

Projektowanie lokalu gastronomicznego to bardzo ważna sprawa.
Możesz go schrzanić, albo zrobić dobrze. Lepiej, by nie było pomyłek i wtop.
W tym podkaście zwracam uwagę kilka baaaaaardzo ważnych pierdół, których zaplanowanie ułatwi Ci życie. Technicznie, merytorycznie i z humorem 😉

W tym odcinku mówię o cieniach prowadzenia gastronomii, o alkoholizmie, utracie domu i zboczeniach wieloletniego Gastrofila. Mówię, jak to jest brodzić w wodzie we własnym lokalu i o zamawianiu piwa na szczycie góry. Opowiadam o pasji tworzenia jedzenia, dekorowania go i obślinionym sushi. Powiem Ci, dlaczego gotowanie jest sexy.

Mówię o różnicach wynikających z posiadania lokalu w galerii handlowej, z wynajmu od osoby prywatnej, czy z Urzędu Miasta. Na podstawie dwudziestoletnich doświadczeń wskazuję na zalety prowadzenia lokalu w centrum handlowym. Mówię też o zagrożeniach wynikających z wynajmu od osoby prywatnej i o tym, jakie okazje można "wyhaczyć" podczas przetargów lokali od Urzędu Miasta.

Pierwszy powitalno - zapoznawczy odcinek "zeznań" Moniki Gastrofilki o tym, jak to się zaczęło, dlaczego tyle trwało (20 lat) i skąd ten podcast. Mówię o pięknych początkach i skopanym tyłku. Cztery lokale, dwadzieścia lat pracy i setki pracowników, oto mój dorobek. Czym jest gastrofilia?
Dlaczego jestem Gastrofilką? Posłuchaj.