NA WIDELCU - rozmowy ze znanymi i lubianymi o jedzeniu

Rozmowa z Jasonem Huntem

Z tego odcinka dowiesz się:

  • dlaczego Tomek nie lubi smaku czarnych porzeczek
  • ile dni w roku Tomek jest na diecie
  • ile zębów miał ulubiony widelec Tomka
  • ile czekolady potrafi zjeść Piesia

Rozmowa z Olą Budzyńską

Z tego odcinka dowiesz się:

  • dlaczego Ola wlewała herbatę do zupy pomidorowej
  • w jakiej sytuacji zjadłaby surowe mięso
  • z kim absolutnie nie zjadłaby posiłku

Rozmowa z Markiem Jankowskim

Z tego odcinka dowiesz się:

  • co Marek "chrupie" jako przekąskę przed telewizorem
  • o rybie o konsystencji rozkładającego się ciała, na degustację której Marek poleciał do Oslo
  • w co ubrałby Donalda Trumpa, by ten podawał mu maleńkie kufelki z piwem, służąc jako kelner

Rozmowa z Magdą Kostyszyn

Z tego odcinka dowiesz się:

  • jaki wpływ na dorosłe życie ma zmuszanie dziecka do jedzenia cebuli
  • czy kawały o kupie obrzydzają Magdę
  • jakie traumy fundują niektóre czytelniczki adminkom grupy na facebook chujowapanidomu
  • w jakich okolicznościach pies Magdy jadł zamówioną w restauracji pierś z kurczaka

GASTROWSPOMNIENIA

Zrzucenie kajdan

Trzecia część gastropamiętnika, w którym usłyszysz o perypetiach "moich dziewczyn"

  • o ślicznej Sylwii która rozkwitła, jako kobieta, lecz kajdany ciążyły jej zbyt mocno
  • o Ani i bitwie na noże

Klient zbok

Druga część gastropamiętnika, a w nim wspomnienia o mniej szalonych, a bardziej oszalałych i pod wpływem instynktów klientach.
O mafii, o podglądaczu i szczypiorniście, który zamiast piłki użył... pawia.

Szalony klient

Pierwszy odcinek cyklu - "Gastropamiętnik" Gastronomia przyciąga również szalonych klientów. Czasami bardziej, czasami mniej "innych"
W tym odcinku mówię o kilkorgu z nich.
- o eleganckiej kobiecie rozmawiającej z "niewidzialnymi ludźmi"
- o brodatym pisarzu
- o choleryku i wrednym profesorze
- o matce czekającej na córkę
- o zwariowanym matematyku

GASTROWYZWANIA

W tym krótkim podkaście mówię o paru istotnych sprawach związanych ze zmianami jakości jedzenia, do którego mamy obecnie dostęp. Zapraszam Cię w nim również do BEZPŁATNEGO WYZWANIA - DANIA NA WYNOS.

W tym krótkim odcinku mówię o tym po co jeść zupy i dla czego są takie ważne?
Zapraszam również do bezpłatnego wyzwania PYSZNYCH ZUP GOTOWANIA

Wywiad z Sylwią, Polką prowadzącą kanał Italia Moim Okiem.
Przemiła i prześliczna rodaczka nasza. Opowiada o jedzenia, różnicach kulturowych i czerwonych majtach 🙂

Podsumowanie miesiąca wschodnich smaków, które królowały na stronie gastrofilka.pl
Chcę Cię też zaprosić do bezpłatnego wyzwania w ramach tego miesiąca:
DOMOWY SUSHIMASTER

"TAJEMNA" WIEDA KUCHENNA

Co kryją w sobie smaczne wędliny? Jak wybierać te zdrowsze, na co zwracać  uwagę? Czym je zastąpić?
Na powyższe pytania i kilka innych odpowiadam w tym nagraniu.
Podaję też kilka wskazówek, jak kupić dobre mięso.

Czy wiedziałaś/ wiedziałeś, że kwiaciarnia przed wejściem do marketu zwiększa ilość wydanych przez Ciebie pieniędzy?
Czy wiesz, jakimi kolorami, zapachami i sztuczkami wciskany jest w naszych mózgach przycisk "KUP"?
Sprawdź i nie pozwól go już wciskać.
Poprawka, nie uchronisz się od tego całkowicie, ale chociaż częściowo może Ci się to uda 🙂

Odcinek nagrany prawie szeptem, bo nagrywany, gdy wszyscy domownicy śpią. Szepczę o tym, jak to dajemy się "wkręcić" w kupowanie niepotrzebnych sprzętów kuchennych.
Jest to część idei kursu OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI.

Tym razem drapię się po nosie opowiadając, dla czego minimalizm jest ważny i skąd się wziął w kursie. Czemu ograniczenie produktów w lodówce i w szafkach zrobi dobrze Twojej głowie i kieszeni.
Jest to część idei kursu OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI.

Dowiesz się co dzieje się w Twojej lodówce, a pewnie nie pomyślałaś o tym nigdy. Powiem Ci (z perspektywy gastronoma i żywieniowca zbiorowego), jak przechowywać jedzenie, by nie zatruć siebie i rodziny i by żywność została jak najdłużej świeża.

DLA GASTRONOMÓW

O wyborze serca lokalu gastronomicznego, czyli o ekspresie do parzenia kawy. Po mojemu, prywatnie i z przykładami.
Miałam tych ekspresów sporo, jak i młynków i o nich opowiadam.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie "pochwaliła się" własnymi błędami.

Projektowanie lokalu gastronomicznego to bardzo ważna sprawa.
Możesz go schrzanić, albo zrobić dobrze. Lepiej, by nie było pomyłek i wtop.
W tym podkaście zwracam uwagę kilka baaaaaardzo ważnych pierdół, których zaplanowanie ułatwi Ci życie. Technicznie, merytorycznie i z humorem 😉

W tym odcinku mówię o cieniach prowadzenia gastronomii, o alkoholizmie, utracie domu i zboczeniach wieloletniego Gastrofila. Mówię, jak to jest brodzić w wodzie we własnym lokalu i o zamawianiu piwa na szczycie góry. Opowiadam o pasji tworzenia jedzenia, dekorowania go i obślinionym sushi. Powiem Ci, dlaczego gotowanie jest sexy.

Mówię o różnicach wynikających z posiadania lokalu w galerii handlowej, z wynajmu od osoby prywatnej, czy z Urzędu Miasta. Na podstawie dwudziestoletnich doświadczeń wskazuję na zalety prowadzenia lokalu w centrum handlowym. Mówię też o zagrożeniach wynikających z wynajmu od osoby prywatnej i o tym, jakie okazje można "wyhaczyć" podczas przetargów lokali od Urzędu Miasta.

Pierwszy powitalno - zapoznawczy odcinek "zeznań" Moniki Gastrofilki o tym, jak to się zaczęło, dlaczego tyle trwało (20 lat) i skąd ten podcast. Mówię o pięknych początkach i skopanym tyłku. Cztery lokale, dwadzieścia lat pracy i setki pracowników, oto mój dorobek. Czym jest gastrofilia?
Dlaczego jestem Gastrofilką? Posłuchaj.