fbpx

Sałatka z ziemniaków – przepis

- Brak komentarzy

Smażenie ziemniaczków

JEST TO ELEMENT KURSU OBIADOWA KRÓLOWA KUCHNI

 

Składniki:

- 3 (średniej wielkości) ziemniaki
- ok 1/2 cebuli
- 3 jajka
- 2 małe ogórki kiszone
- majonez
- pietruszka suszona
- czosnek suszony
- sól, pieprz, cukier
- dekoracja

Wersja mięsna z dodatkiem kurczaka smażonego.

zobacz w filmie poniżej

przepis PDF

Przygotowanie dwóch wersji

To bardzo prosta, szybka i pyszna sałatka.

Warunkiem jest to, że masz ugotowane ziemniaki i jajka.
Nie bez powodu wybrałam taką właśnie sałatkę.

Moim planem jest krążenie wokół 57 składników.

Tak było w lokalu, choć oczywiście mieliśmy dużo więcej produktów.
1. Śniadania
2. Obiady
3. Hamburgery
4. Kawy
5. Naleśniki
6. Lody
7. Drinki
8. Piwa (samych lanych 5 - 7 kranów)
9. Ciasta

Wyobraź sobie, jaka masa wszystkiego była do pilnowania, planowania zakupów, kupienia, rozparcelowania i używania zgodnie z zasadami.
Gdybym tego nie pilnowała, to zwyczajnie wyrzucałabym jedzenie i ponosiła straty. Jedzenie psułoby się, więc w końcu zaczęłabym truć klientów.

Teraz to samo czynię TUTAJ!

Nie wychodzę poza zaplanowany asortyment i pragnę Ci pokazać, że mniej, znaczy więcej.
Więcej oszczędności, bo nie wyrzucasz i mądrze kupujesz.
Więcej zdrowia, bo nie jesz przypadkowego żarcia, a to przygotowywane przez Ciebie jest świeże.
Więcej spokoju, bo z każdym dniem coraz rzadziej będziesz się stresować niezaplanowanym jedzeniem.
Więcej radości, bo w końcu nikt nie będzie Cię w stanie zaskoczyć. Ani goście, ani grymaszące dzieci, ani brak jakiegoś produktu.

Jeśli wolisz pisemny przepis

  1. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy na rozgrzany olej.
  3. Dodajemy łyżkę suszonego czosnku i łyżkę suszonej pietruszki.
  4. Smażymy do "rumianości".
  5. Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
  6. Cebulę drobno szatkujemy
  7. Ogórki kiszone również drobno kroimy.
  8. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
  9. Doprawiamy:
    - łyżeczka cukru
    - odrobina soli (do smaku)
    - pieprz
    - łyżka majonezu
  10. Mieszamy, dekorujemy.
  11. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

    W wersji mięsnej dodajemy obsmażoną pierś z kurczaka, lub indyka. (patrz film)

przepis PDF

Dodaj komentarz