fbpx

Warzywa (z tofu) w sosie słodko – kwaśnym

- Brak komentarzy

kolejna uproszczona odsłona

Zauważ, że potrawa jest bardzo podobna do tej TUTAJ 

Kuchnia koreańska jest prosta i to w tej prostocie tkwi jej urok.

Warzywa pozostają chrupkie i soczyste, a my operujemy właściwie tylko cztetrema smakami:

  • słodkim
  • słonym
  • ostrym
  • kwaśnym

Oto inny sposób na warzywa w sosie słodko - kwaśnym

Potrzebne będą:

  • 1 średnia marchew
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka grzybów suszonych (pasują prawdziwki)
  • 1/2 kostki tofu, lub pierś z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pęczek dymki zielonej
  • makaron
  • jajko
  • sezam

Kolejność czynności:

  1. tofu (lub mięso) pokroić w paseczki i wrzucić na rozgrzany olej
  2. marchew pokroić w słupki i dorzucić
  3. przygotować sos słodko - kwaśny (patrz przepis obok)
  4. paprykę słodką kroimy w kostkę
  5. gdy tofu (lub mięso) jest gotowe, dolewamy WYMIESZANY sos
  6. dymkę szatkujemy
  7. gdy makaron zmięknie dorzucamy paprykę i większość dymki
  8. dodajemy jajko
  9. NIE MIESZAMY JUŻ!
  10. przykrywamy i czekamy na "gotowość" jajka
  11. gdy jajko ma ścięte białko potrawę posypujemy resztą dymki i sezamem

Sos słodko kwaśny

  1. 400 ml wody (z kranu)
  2. łyżka pasty pomidorowej
  3. 3 łyżki sosu sojowego
  4. 1/2 łyżeczki chilli
  5. 3 łyżeczki cukru
  6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  7. dwa poszatkowane ząbki czosnku
  8. 1/2 papryczki chilli pokrojona w kosteczkę
  9. WYMIESZAĆ PRZED PODANIEM!

 

pobierz bezpłatny minikurs "Wschodnie smaki"

Dodaj komentarz